Новини

Закон про стратегічну екологічну оцінку

12 жовтня вводиться в дію Закон України від 20.03.2018 р. №2354-VIII «Про стратегічну екологічну оцінку».

Цей Закон регулює відносини у сфері оцінки наслідків для довкілля, у тому числі для здоров’я населення, виконання документів державного планування та поширюється на документи державного планування, які стосуються сільського, лісового, рибного господарств, енергетики, промисловості, транспорту, поводження з відходами, використання водних ресурсів, охорони довкілля, телекомунікацій, туризму, містобудування або землеустрою (схеми) та виконання яких передбачатиме реалізацію видів діяльності (або які містять види діяльності та об’єкти), щодо яких законодавством передбачено здійснення процедури оцінки впливу на довкілля, або які вимагають оцінки, зважаючи на ймовірні наслідки для територій та об’єктів природно-заповідного фонду та екологічної мережі, крім тих, що стосуються створення або розширення територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

Метою стратегічної екологічної оцінки є сприяння сталому розвитку шляхом забезпечення охорони довкілля, безпеки життєдіяльності населення та охорони його здоров’я, інтегрування екологічних вимог під час розроблення та затвердження документів державного планування.

Дія цього Закону не поширюється на:

документи державного планування, що стосуються виключно національної оборони або дій у разі надзвичайних ситуацій;

бюджети, бюджетні програми та фінансові плани;

програми економічного і соціального розвитку Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст, сіл, селищ на короткостроковий період.

Здійснення стратегічної екологічної оцінки проекту документа державного планування виключає необхідність проведення державної санітарно-епідеміологічної експертизи такого документа.

Детальніше із законом можна ознайомитись за посиланням:

http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2354-19.

Методичні рекомендації із здійснення стратегічної екологічної оцінки документів державного планування затверджено наказом Мінприроди України від 10.08.2018р. №296 та розміщено на офіційному веб-сайті міністерства за адресою:

https://menr.gov.ua/files/docs/nakazy/2018/nakaz_296.pdf.

Відео