Підсумки роботи галузі тваринництва

Підсумки роботи галузі тваринництва за 2022 рік

Тваринництво – це комплекс взаємопов’язаних галузей сільського господарства. Воно забезпечує населення найбільш цінними продуктами харчування. Галузь визначається не тільки високою часткою у виробництві валової продукції, але і великим впливом на економіку,  створення робочих місць, розвитком соціальної сфери, переробну та харчову промисловість. Найбільш поширеними напрямами спеціалізації тваринницьких господарств в області в даний час є:

  • молочне скотарство,
  • свинарство,
  • вівчарство,
  • птахівництво.

Станом на 1 січня 2023 року у господарствах усіх категорій налічувалося 219,6 тис. голів великої рогатої худоби, в т.ч. 122,3 тис. корів, свиней – 365,3 тис., овець та кіз –         46,0 тис., птиці свійської – 7,2 млн. голів. Кількість великої рогатої худоби в порівнянні до 1 січня 2022 року збільшилась на 0,6%, свиней – на 2,2%, овець та кіз – на 14,1%, птиці – на 16,1%,  а корів зменшилась на 0,6%.

У господарствах населення утримувалось 69,8% загальної кількості великої рогатої худоби, у т.ч. корів – 76,9%, свиней – 32,9%, овець і кіз – 56,9%, птиці всіх видів – 32,0%.

За чисельністю поголів’я область в державі займає:

  • ВРХ – 1 місце,
  • корів – 1 місце,
  • свиней – 4 місце,
  • овець та кіз – 7 місце,
  • птиці – 7 місце.

За 2022 рік  реалізовано 97,4 тис тонн м’яса в живій вазі, вироблено 673,2 тис тонн молока та 883,8 млн штук яєць. В порівняні з 2021 роком реалізація м’яса зросла  на 3,2%, виробництво молока - на 3,0%, яйця курячого - на 21,8%.

За обсягами  виробництва область в Україні займає:

  • молока ­– 2місце,
  • з реалізації м’яса – 8місце,
  • з виробництва яйця ­– 2місце.