Підсумки роботи харчової та переробної промисловості

Підсумки роботи харчової та переробної промисловості за 2020 рік

Індекс промислової продукції за 2020 рік становив - 98%, переробної - 89,7% з неї виробництва харчових продуктів та напоїв - 82,6%.

Досягнуто збільшення у виробництві з деревини на 29%, у добувній промисловості на 64,7%, постачання електроенергії на 16,8%.

Позитивна динаміка з початку року спостерігалася у виробництві виробів ковбасних на 24,4%, сирів свіжих  на 43%, молока і вершків коагульованих, йогуртів, кефіру, сметани та інших ферментованих продуктів на 19,2%, білизни постільної  на 51%, виробництво гранул та брикетів з пресованої або агломерованої деревини на 63%, виробництво коробок та ящиків, з паперу або картону гофрованих на 51,8%, виробництво етикеток з паперу чи картону майже в 2 рази, мішків та пакетів з полімерів етилену на 4,7%, виробництво електроенергії на 44,7% та виробництво меблів в загальному на 55%.

У переробній промисловості у 2020 році виробництво продукції зменшилось на 11,3%, у т.ч. у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування – на 7,5%, виробництві хімічних речовин і хімічної продукції – на 31,8%, машинобудуванні – на 15,7%, текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – на 9,5%, виробництві ґумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – на 3,8%, виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів – на 17,4%.

У переробній промисловості спад пояснюється тим, що значна частина підприємств під час пандемії зменшила обсяги виробництва або взагалі призупинила його, через втрату ринків збуту, недостатню кількість кваліфікованих працівників внаслідок відтоку робочої сили за кордон, відсутністю замовлень на державних підприємствах в тому числі оборонного значення.

Обсяг реалізованої промислової продукції за 2020 рік становив 47,2 млрд грн, що на 9% більше ніж за відповідний період минулого року. В обсязі реалізації основну частку становила продукція підприємств з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – 31,5%, виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – 26%, гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції – 18,2%, машинобудування, крім ремонту і монтажу машин і устаткування – 6,2%.

Харчовою промисловістю за 2020 рік реалізовано харчових продуктів та напоїв на суму 12,2 млрд гривень, що залишилося на рівні минулорічного показника і складає 26% в загальному обсязі реалізованої промислової продукції області.

У 2020 році скоротилося виробництво борошна та хлібобулочних виробів на 8,3 і 11,2% по причині зменшення споживання хліба та хлібобулочних виробів у 3 рази.

Також зменшилося виробництво м’яса яловичини та свинини. Причина - зменшено поголів’я сільськогосподарських тварин та його збитковість (19%).

У області  в поточному році вироблено 110 тис тонн цукру, що майже в 2 рази менше до минулого року, по причині зменшення посівних площ цукрового буряка на 17% та урожайності. Потреби області у цукрі становлять 90 тис тонн / рік.