Новини

Відбулася відеоконференція, на якій обговорювали хід земельної реформи

Сьогодні, 20 листопада, під керівництвом заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького відбулася відео конференція.

Участь у нараді в Хмельницькій селекторній студії взяли т.в.о. голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, директор Департаменту агропромислового розвитку Олег Омелянюк, начальник головного управління Держгеокадастру Василь Василенко, голови райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад, керівники сільськогосподарських підприємств.

Під час відео конференції обговорювалися питання про хід земельної реформи та прийнятих Верховною Радою України за основу в першому читання проектів законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (реєстр. № 2178 -10 від 10.10.2019 року), «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (реєстр. № 2164 від 01.10.2019 року), «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони (реєстр. №2195 від 01.10.2019) та «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель» (реєстр. №2280 від 17.10.2019 року).

Під час заходу був представлений геопортал https://map.geoportalua.com/, на якому зібрані результати обробки даних дистанційного зондування земель України та підключена публічна кадастрова карта.Дана система земельного моніторингу надасть можливість бачити онлайн, що відбувається із землекористуванням та власністю на землю, як вона змінюється, де обробляється чи сплачуються податки тощо.Завдяки започаткованому проєкту можна буде обмінюватись даними між всіма державними реєстрами, обрати собі необхідну ділянку для придбання, відстежити вартість угод купівлі продажу. В тому числі за його допомогою можна отримати інформацію про концентрацію земель в одних руках.Подальші кроки запровадження системи полягають у забезпеченні обміну даними між державними реєстрами, що містять відповідну інформацію (Держгеокадастр, Реєстр речових прав, Реєстр юридичних осіб тощо) та створенні програмного продукту, що аналізуватиме ці дані та висвітлюватиме їх для представників державної влади, а також громадськості.Проєкт дозволить ухвалювати рішення у сфері екологічної та харчової безпеки, моніторингу розбудови міст, побудови єдиної інфраструктури геопросторових даних.

Відео