Новини

Відео нарада з райдержадміністраціями по питаннях перебігу весняно-польових робіт

Сьогодні, під керівництвом голови ОДА Дмитра Габінета та за участі заступника голови Олексія Лисюка, директора Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу Олега Омелянюка відбулася наради в режимі відео зв’язку з головами райдержадміністрацій. Під час засідання розглянули питання галузі агропромислового комплексу області.

Директор Департаменту Олег Омелянюк доповів щодо поточного стану галузі.

На сьогодні агроформування всіх форм власності мають у користуванні 1 млн 254 тис. га ріллі. Загальна посівна площа минулого року по господарствах всіх категорій становила 1 млн 175 тис. га. Індекс обсягу виробництва продукції за 2019 рік становить 99,6%, а за січень-лютий поточного року – 96,1%.

Згідно з прогнозом, весною необхідно засіяти близько 830 тис. га ярини, із них близько 360 тис. га планується засіяти зерновими культурами, понад 20 тис. га – цукровими буряками, 400 тис. га. - іншими технічними культурами. Вся посівна площа очікується в межах 1 млн 180 тис. га, що на 5 тис. га більше минулого року. В порівнянні до минулого року суттєво збільшаться обсяги вирощування кукурудзи на зерно (+55 тис. га), соняшника (+ 12 тис. га), овочевих культур (+1,0 тис. га). Разом з тим, очікується зменшення посівів сої на 24 тис. га, картоплі – на 1,5 тис. га, кормових культур – на 1,2 тис. га.

Вагома частина врожаю 2020 року закладена ще з осені. У визначені агротехнічні строки посіяно 240 тис. га озимих зернових та 73 тис. га ріпаку, що на рівні попередніх показників.

За даними останніх обстежень 90% посівів озимих зернових перебувають у доброму та задовільному стані. Гірший стан з посівами ріпаку, адже понад 10 тис. га площ підлягає пересіву.

Аграрії Хмельницької області активно проводять комплекс весняно-польових робіт. Повністю завершене перше підживлення озимих зернових культур і ріпаку, на 60% площ проведено друге підживлення цих культур. На площі понад 100 тис. га завершено сівбу ярих ранніх зернових культур.

Продовжується сівба пізніх ярих культур, які вже посіяні на площі 230 тис. га (30 % до прогнозу). Цукрові буряки займають близько 17 тис. га, що становить 71% до наміченого, соняшник посіяно на площі 110 тис. га (74%), кукурудза посіяна на площі 35 тис. га (15% до запланованого), на 40% запланованих площ вже висаджена картопля та посіяні овочі. Темпи проведення посівної кампанії випереджають минулорічні.

В галузі тваринництва спостерігаються негативні тенденції. За 2019 рік по всіх категоріях господарств зменшена кількість поголів’я великої рогатої худоби на 2,8 тис. голів, корів – на 3,6 тис. голів, свиней – на 13 тис. голів. Однак, поголів’я птиці збільшилося майже на 1 млн голів. За минулий рік сільськогосподарськими підприємствами реалізовано 45,3 тис. тонн м’яса в живій вазі, вироблено 168 тис. тонн молока та 916 млн штук яєць. Через зменшення чисельності поголів’я, надалі прогнозується спад у виробництві молока та у вирощуванні м’яса. Основною причиною зменшення поголів’я та спаду виробництва є диспаритет між собівартістю виробництва та реалізаційною ціною.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 № 107 (зі змінами) у 2019 році було виплачено 37,3 млн грн дотаційних коштів за утримання молодняку великої рогатої худоби для понад 12 тисяч домогосподарств населення, на здешевлення закупівлі племінних тварин та генетичних ресурсів – 9,5 млн грн, на утримання корів – 33,5 млн грн. Однак, через зменшення поголів’я великої рогатої худоби в особистих господарствах населення та зменшення поголів’я корів в сільськогосподарських підприємствах, визнано, що дані напрями підтримки сільськогосподарських виробників були не ефективні та Урядом прийнято рішення про скасовування дотацій на утримання корів та виплату дотацій за вирощування молодняку ВРХ. Виробники області самі через власні рішення, щодо скорочення поголів’я, сприяли скасовуванню дотації, а це понад 80 млн грн, які б могли працювати на розвиток агропромислового комплексу і в цілому розвитку сільських територій нашого краю.

Протягом 2019 року область отримала за різними напрямами понад 105 млн гривень коштів державного бюджету, зокрема 37,3 млн грн отримали фізичні особи за утримання молодняку великої рогатої худоби, 45,3 млн грн направлено на фінансову підтримку заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів, якою скористались 43 позичальники, і 22,5 млн грн отримали підприємства по програмі підтримки закладення молодих садів та ягідників і нагляд за ними. У поточному році планується залучити в агроформування області близько 50 млн гривень.

За 2019 рік індекс виробництва промислової продукції у виробництві харчових продуктів склав 91,6 %. У поточному році, у зв'язку із карантинними обмеженнями, ріст виробництва харчової продукції не прогнозується. Одна зі складових – зменшення на 5 тис. га площ вирощування цукрових буряків. Разом з тим, враховуючи залишки цукру виробництва минулого року - 65 тис. тонн, дефіциту у цьому виді продукції в області не передбачається.

На сьогодні у галузі сільського господарства виникло ряд проблемних питань.

Після ліквідації районних управлінь агропромислового розвитку Департамент не володіє об’єктивною інформацією щодо перебігу комплексу робіт, тому в межах повноважень та з ініціативи профільного Міністерства Департаментом визначено 50 сільгосппідприємств, які щотижня надають інформацію про проведення сівби ярих культур. Але дана інформація не носить об’єктивного характеру і не може використовуватися надалі.

Попереду збиральні роботи, інформацію про які ми також не можемо отримувати безпосередньо з районів. Будуть відсутні дані про розрахунки за паї, структуру посівних площ, очікуване виробництво, інвестиційні проєкти, заробітну плату, тощо.

«Офіційно на Департамент повноваження районних управлінь не передані, навпаки питання діяльності агропромислового комплексу лягає на розсуд райдержадміністрацій і я вважаю, що райдержадміністрації не повинні стояти осторонь розвитку основної бюджетоутворюючої галузі. А залишити в районі хоча б одну людину, яка б слідкувала за діяльністю агропромислового комплексу у ваших силах!»- зауважив Олег Омелянюк

Департаментом спільно з ОТГ зібрано інформацію про бажаючих скористатися держпрограмою підтримки з залучення кредитів під 5-7-9 %, серед жителів сільської місцевості біля ста таких осіб. В цей складний час скорочення робочих місць, головам РДА необхідно долучитися до процесу сприяння створенню робочих місць, відкриттю малих форм господарювання. Долучити громадян, які повернулися з закордону, використати їх досвід роботи.

Нагальне питання сьогодення – ефективне функціонування агропромислового комплексу в період карантину. В основному — це питання переміщення великогабаритної техніки по дорогах загального користування, харчування працівників, доставки запчастин, закупки засобів захисту рослин іноземного виробництва.

Прохання до голів РДА, сприяти сільгосппідприємствам у розв'язанні питань, які виникають, для проведення всього комплексу сільгоспробіт в повному обсязі та у визначені терміни.

Відео