Новини

«Хто яблуко в день з’їдає – у того лікар не буває »- говорить народна мудрість

З приходом осені, можна приступати до збору урожаю яблук, адже правильне визначення терміну збирання плодів — важлива умова успішного їх зберігання. Особливо це стосується прибирання ранньостиглих сортів. Осінні сорти починають достигати на почату або в середині вересня. Саме до цього часу вони стають по справжньому солодкими, запашними та красивими.

Яблуня вважається цінною культурою не лише в Україні, а й у світі, адже її плоди є незамінними у повноцінному раціоні харчування кожної людини.

Для забезпечення потреб населення у цій продукції важливе значення має ефективність функціонування та розвиток вітчизняного ринку яблук.

Українські яблука нічим не поступаються за якістю та смаковими властивостями яблукам Німеччини чи Польщі. І має попит на європейських та вітчизняному ринках.

На сьогодні в Україні вирощування яблук має величезний потенціал — це є цікавим напрямком для аграріїв. Для одержання високих прибутків потрібно використовувати передові, новітні та ефективні технології. У світі не так багато країн, які мають умови для вирощування яблука преміальної якості. Господарств, які б узялися закладати сади та вирощувати українське яблуко, сьогодні також не багато, це обумовлено повільним розвитком гуртових ринків, відсутністю великих партій продукції, ціновою ситуацією, тощо.

Хмельниччина – це особливий регіон, який характеризується сприятливими ґрунтово - кліматичними умовами для ведення яблуневого садівництва, цьому сприяють такі чинники як ґрунти, вода, температурний режим. Всього в області під садами утримується понад 16 тис. га площ, з них 14 тис. га — садки у родючому віці. Щорічно валовий збір плодово-ягідної продукції становить 200-220 тис. тонн. І у цьому році, попри те що, впродовж травня спостерігались заморозки та багато дерев постраждало, за прогнозами експертів — виробники мають всі шанси зібрати більший урожай яблук, ніж минулого року.

В нашій області товарним садівництвом займається понад 60 господарств. Найбільші площі вирощування плодово-ягідної продукції мають ТДВ «Городоцьке», ПП «Аграрна компанія 2004», ТОВ «Агроінвестгруп», ФГ «Айстра 1» та ряд інших господарств різних форм власності.

Дуже популярним є вирощування плодів і ягід у мілких фермерських господарствах та господарствах населення. Питома вага таких підприємств у виробництві плодово-ягідної продукції становить 92 %.

У цього року діє Урядова програма фінансової підтримки розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства, відповідно до якої будуть частково відшкодовуватись затрати господарств різних форм власності на закладку молодих садків і догляд за ними, а також вартість робіт по будівництву холодильників з регульованим газовим середовищем для зберігання продукції. (Чинна постанова КМУ № 587 від 15.05.2005 року).

Якщо майбутнє Вашої діяльності справді має для Вас значення, зверніть увагу на виробництво плодів і ягід! Для закладання саду обирайте тільки сучасні високоякісні сорти, які є запорукою успішного вирощування та міцних позицій на ринку.

Відео