Новини

Як обрати насіння високої якості, кращих сортів і гібридів? На що орієнтуватися насамперед вітчизняному споживачеві?

Насіння жодних культур не матиме в найближчій перспективі такого попиту на ринку, як – овочевих. Адже городину в нас вирощують практично всі хто має бодай клаптик землі. Цим зумовлений високий і постійний попит на їх насіння. Ринок насіння овочевих культур у нас найжвавіший і найрізноманітніший. 

Але, насамперед - якість пропонованого на ринку посівного матеріалу. Як тут позбутися кустарщини і захистити вітчизняного споживача від різних фальсифікацій, що, на жаль, сьогодні не рідкість, і забезпечити його насінням високої якості, кращих сортів і гібридів? На що орієнтуватися насамперед вітчизняному споживачеві на цьому розмаїтому ринку?

З цією метою рекомендуємо при купівлі насіння дотримуватись наступних правил:

1. Купуйте насіння тільки сортів, занесених до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, яке супроводжується документами, що підтверджують гарантію якості насіння згідно з ДСТУ 4138-2002. Це – Сертифікати про сортові та посівні якості чи Довідка про сортові та посівні якості. Дані документи повинні зберігатись за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою.

2. Пакетики з насінням повинні бути промарковані. Етикетка має містити усю необхідну інформацію про партію насіння. Номер партії має бути вказано на пакуванні, а дані про посівні якості цієї партії насіння згідно ДСТУ 6006:2002 збігатись з інформацією у документах.

3. Насіння не повинно супроводжуватись документами розмноженими копіювальною технікою (без «мокрої» печатки та підписів). 

4. На упаковці з протруєним насінням повинен бути напис «Протруєно».

5. Потрібно звернути увагу на строк чинності документів. Строк дії Сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці.

6. На вимогу покупця – продавець повинен видати товарний чек, що засвідчує факт купівлі, у якому зазначаються: найменування суб'єкта господарювання та ринку, ряд та номер торговельного місця, найменування товару, ціна товару, дата продажу, прізвище, ініціали продавця та його підпис. При дотриманні цих умов можна буде пред’явити претензію, якщо товар виявиться неякісним.

Сьогодні пропозиції на ринку насіння значно перевищують попит на них. Засилля іноземних сортів неймовірне. Але не женіться за екзотикою і яскравою рекламою, а звертайте якнайбільшу увагу на якісні показники насіння.

Сподіваємось, що дані рекомендації допоможуть вітчизняним споживачам орієнтуватись в різноманітно – бурхливому морі пропозицій і застерегти  від махінацій нечесних підприємців.

Весна тим часом от-от. І від того, якої якості насіння покладемо ми в ґрунт, великою мірою залежить майбутній урожай.

Для отримання інших роз’яснень пропонуємо звертатись до спеціалістів Відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби у Хмельницькій області, за телефоном: (0382) 67-15-25. Адреса: м. Хмельницький, вул. Купріна 48, е-mail: seed&seedling@consumerhm.gov.ua.

Відео