Новини

ВИРОЩУВАННЯ ОЖИНИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

У дикій природі росте дивовижна ягода ожина. Її цілющі якості перевершують малину, однак у великих масштабах в Україні її не вирощують. А на садовій ділянці ожина знаходить все більшу популярність. Вирощування ожини в домашніх умовах досить захоплюючий процес. Крім того, при хорошому результаті садівник набуває великий урожай корисних і апетитних ягід.

Ожина - одна з найкорисніших ягід, не менш корисна і смачна ніж малина. Так, ожина зовні схожа на малину, але, у порівнянні із нею має вагомі переваги: самі ягоди більші ніж у малини, а врожайність перевищує врожайність малини у 4 рази.

Посадка кущів проводиться навесні, а не восени, як це відбувається з іншими ягідними культурами. Найкращим часовим інтервалом для висадки буде кінець квітня або травень, коли весняне сонце добре прогріє ґрунт.

У вирощуванні це невибаглива ягода. Має досить високу стійкість до посухи, хвороб та шкідників, тому гарний врожай гарантований, особливо, якщо буде тепла погода. Зимою кущі потрібно вкривати, особливо, коли мало снігу, а температури низькі. Посуху ожина переносить краще ніж малина і зростає майже на усіх ґрунтах.

Садити ожину потрібно на добре освітленому, захищеному від вітру місці, яке помірно зволожене. Саджанці мають бути здоровими, без пошкоджень.Кущики слід садити на глибину приблизно 35-40 см, відстань між кущами від 70-90 см до двох метрів між рядами, яму добре пролити, ґрунт біля куща мульчувати і зрізати стебло до висоти 30 см, залишивши на втечу не більше трьох бруньок.

Після того як рослина посаджена, її незабаром потрібно підв'язати. Вона добре розростається, чим користуються садівники, створюючи живописні посадки, використовуючи різні способи підв'язки рослини.

Цвітіння ожини рясне, за термінами воно пізніше, ніж у близької родички малини. Найбільш раннє цвітіння починається на початку травня і до липня (у пізніх сортів). Якщо ожина не цвіте, уважно огляньте кущ на наявність шкідників чи хвороб. Після цвітіння догляд полягає у своєчасному поливі і розпушуванні. Період дозрівання ягід триватиме до серпня. Поки ягода зріє вона змінює колір від зеленого до бурого і потім темно-червоного або чорного (або жовтого залежно від сорту).

Ожина має загальну профілактичну дію тому що містить багато вітамінів, а по вмісту вітаміну С їй важко знайти альтернативу. Корисно їсти ожину людям з підвищеним артеріальним тиском, серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, а також тим, хто має захворювання шкіри. Окрім цього ожина містить багато антиоксидантів, вітаміни групи Р, А, В1, В2, Е, С і РР, залізо, мінеральні речовини, мідь, марганець, магній, калій, кальцій та покращує стан нервової системи.

Відео