Новини

Як продати земельну ділянку (алгоритм дій для продавця)

З 1 липня поточного року в Україні офіційно відкрився ринок землі для фізичних осіб. Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, який існував  майже 30 років, тепер втратив силу.

Яким чином, у відповідності з новою процедурою, повинен діяти продавець, якщо він хоче продати ділянку землі сільськогосподарського призначення, яка йому належить?

1. Підготовка документів

Операції по купівлі-продажу землі мають багато умов та обмежень, тому перше, що повинна зробити людина, яка планує, продати свою ділянку, – це підготовити всі необхідні документи.

Насамперед потрібно, щоб земельній ділянці був присвоєний кадастровий номер. Та право на цю ділянку було зареєстроване у Держреєстрі  речових прав на нерухоме майно.

Чи є у ділянки  кадастровий номер – можна перевірити на публичній кадастровій карті.

Якщо кадастрового номера немає, необхідно звернутися до розробника документації по землеустрою для виготовлення технічної документації по виділенню ділянки в натурі і зареєструвати ділянку в Державному земельному кадастрі.  Під час реєстрації ділянці буде наданий кадастровий номер.

Для реєстрацій права власності треба звернутися  у виконавчі органи  місцевого самоврядування, до нотариуса, або в ЦНАП. Для реєстрації права власності потрібні  наступні документи:

  • виписка з Державного земельного кадастру;
  • копія і оригінал паспорта і ідентифікаційного коду;
  • підтверждення сплати адміністративного збору;
  • документ про права на ділянку (державний акт на право власності на землю, угоди купівлі-продажу, даріння, обміну, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину).

Після реєстраціі права власності на землю необхідно замовити паперову або електронну виписку з  Держреєстра  речових прав на нерухоме майно.

2. Перше відвідування нотаріуса.

Підготовка багатьох супровідних документів, а також перевірка ділянки перед укладанням угоди покладається на нотаріуса.

В перший візит до нотаріуса необхідно подати заяву і проект договору купівлі-продажу з вказівкою попередньої суми угоди. Крім того, нотаріус повинен зареєструвати в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно намір про продаж земельної ділянки, якщо вона знаходиться в оренді.

Також нотаріус, який буде реєструвати договір купівлі-продажу, повинен буде запросити інформацію про те, чи не є ділянка предметом судового спору, чи не перебуває земля під арештом, чи немає заборони на відчуження. Якщо які-небудь обмеження існують, потрібно буде або відмовитися від продажу, або виконати умови, щоб заборони були скасовані.

До речі, що стосується договору купівлі-продажу, то типовий текст може запропонувати нотаріус. Але експерти радять все-таки попередньо проконсультуватися з юристом і попросити скласти текст договору з урахуванням особливостей конкретної ділянки. До того ж, ринок сільгоспземель тільки відкрився, і ні у кого немає досвіду подібних угод.

3. Пошук покупця

За новими законами, пріоритетне право на придбання ділянки, яка йде на продаж, має в першу чергу надрокористувач, який має дозвіл на видобуток корисних копалин загальнодержавного значення (якщо земельна ділянка знаходиться в межах ділянки надр, наданих йому в користування). У другу чергу - орендар. Це означає, що продавець повинен в першу чергу запропонувати купити землю їм. Зробити це також потрібно буде через нотаріуса.

Якщо надрокористувач або орендар захоче купити ділянку, продавець зобов'язаний буде укладаьт угоду саме з ним, попередньо погодивши умови. Якщо ж вони  відмовляться або не дадутьвідповідь (що рівнозначно згодою на продаж в "чужі руки"), потрібно буде шукати покупця своїми силами.

Коли потенційний покупець уже відомий, потрібно повідомити про це нотаріуса, щоб він міг перевірити, скільки землі вже знаходиться у власності цієї людини і фірм, з якими він пов'язаний. Чи не перевищено ліміт в 100 га.

4. Сплата податків і зборів.

Оформляти договір купівлі-продажу ділянки буде нотаріус. Але він візьметься за оформлення договору тільки після того, як будуть сплачені всі податки і збори. Основне податкове навантаження при цьому лягає на продавця ділянки. Він повинен буде сплатити:

  • податок на доходи фізичних осіб за ставкою - 5 % від ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу;
  • військовий збір - в розрізі 1,5 % від ціни продажу.

При цьому ціна в договорі не повинна бути нижче оціночної вартості землі.

Також потрібно передбачити деяку суму на оплату документів, які нотаріус буде замовляти в держреєстрах, і оплату послуг самого нотаріуса.

5.Оформлення договору.

Фінішною частиною процедури продажу землі стане укладання договору купівлі-продажу та реєстрація даних про нового власника в Держреєстрі речових прав на нерухомість. Нотіріус зажадає від продавця такі документи:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • якщо продавець поребуває в шлюбі - нотаріально завірена згода чоловіка / дружини;
  • документи, що підтверджують право власності на ділянку (виписка з Держреєстру речових прав на нерухоме майно або державний акт на землю);
  • виписка з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки.

Деякі документи може попередньо замовити нотаріус, а інші доведеться замовляти продавцеві особисто.

Передача грошей може відбуватися як перед підписанням договору, так і під час оформлення, можлива також оплата частинами. Ці умови повинні бути прописані в договорі.

Після угоди нотаріус сам вносить відповідну інформацію до  Держреєстру прав на нерухомість. Продавцю нічого більше робити не потрібно.

Відео