Новини

Агроформування Хмельниччини максимально використовують погодні дні для підготовки ґрунту до посіву озимих культур під урожай наступного року.

Агроформування Хмельниччини максимально використовують погодні дні для підготовки ґрунту до посіву озимих культур під урожай наступного року. Аграрії надають перевагу озимим культурам тому що, вони є більш врожайними в порівнянні із ярими. Плануючи посіву важливо зосередитися на правильному виборі сортів, на строки висіву, а також враховувати метеорологічні умови зони вирощування. На підставі наукових досліджень доведено, що відхилення строків сівби на 15–20 діб від оптимальних зумовлює зниження урожайності озимих зернових культур на 15–35 %. Найкраще перезимовує і дає найвищий урожай пшениця озима, посіви якої з осені мають кущистість 4–5 стебел на одній рослині. Для цього від початку появи сходів потрібно близько 45–55 діб до припинення осінньої вегетації. Тому оптимальні строки сівби мають бути дотримані за будь-яких умов.

«На сьогодні в області посіяно озимих зернових культур на площі 112,2 тис. га (50 % до прогнозованих площ), в тому числі озимої пшениці – 110,3 тис. га (53 % до прогнозу); озимого ячменю – 6,0 тис. га (46 % до прогнозу); озимого жита – 1,3 тис. га (37 % до прогнозу) та озимого ріпаку на площі – 72,2 тис. га (100 % до прогнозу)» - зазначив начальник Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин Олег Омелянюк.

Відео