Новини

Участь у розширеному засіданні колегії облдержадміністрації

Сьогодні на розширеному засіданні колегії при обласній державній адміністрації, одним з питань порядку денного було питання про стан та перспективи розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області.

Доповів із зазначеного питання начальник відділу агропромислового виробництва управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА Андрій Лакуста.

Довідково:

Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-вересень 2021 року по всіх категоріях господарств становив 97,1%, у тому числі тваринництво – 97,9%, рослинництво- 94,8%.

На зниження індексу тваринництва продовжує впливати зменшення обсягів виробництва яєць, яке зумовлене зростанням собівартості зернових культур та комбікормів, зменшенням виробничих потужностей на птахофабриках областей через скорочення експортних поставок  внаслідок пандемії Covid – 19.

Розрахунковий показник індексу валової продукції сільського господарства за 2021 рік становитиме 103,0 %, у тому числі по рослинництву – 104,0%, тваринництву – 98,0%.

Зменшення індексу рослинництва зумовлене погодними умовами, а саме затяжні дощі до трьох тижнів, що змістили строки збору пізніх сільськогосподарських культур   та посіву озимих.

В області обробляється 1566,2 тис га сільськогосподарських угідь, з них 1254 тис га ріллі.  Сільгосппідприємствами засівається  944,2 тис га, у тому числі фермерськими господарствами 165,4 тис га, господарствами населення - 261 тис. га.

Сільськогосподарське виробництво на Хмельниччині здійснють 2,5 тис сільськогосподарських підприємств різних форм власності, у тому числі понад 1,0 тис фермерських господарств. Крім того, 400 тис особистих селянських господарств, які займаються виробництво сільгосппродукції для власних потреб. Загальна кількість працевлаштованих у сільгосппідприємствах становить 25,9 тис осіб.

На протязі останніх років область залишається в лідерах з виробництва основних сільськогосподарських культур.

В порівнянні з минулим  роком сільгосппідприємствами усіх форм власності розширено посівні площі під технічними культурами на 10,1  тис. га, що склало 2,6 % загального обсягу їх посіву та становило 411,5 тис га. Зокрема , під ріпаком збільшено площі до 82,3 тис га, сої до 131,5 тис га, цукровим буряком до 29,1 тис га.

В зерновій групі -  збільшилися обсяги вирощування кукурудзи на зерно – на 31,2 тис. га та становили 303,8 тис га,  гречки на 1,1 тис. га  до 8,6 тис га. та зменшилася площа посіву пшениці  на 16,3 тис. га  до 219,1 тис га, соняшнику на 8,3 тис га до 162 тис га. Посівні площі картоплі й овочевих культур зменшилися на 7,5% та становили в загальному 71,6 тис га, сьогодні дані культури зосереджені в господарствах населення.

Загальний обсяг посіву по всіх категоріях господарств під урожай 2021 року склав 1 млн 205,1 тис. га, що на 8,0 тис. га більше минулого року. 

Традиційно, провідну роль в економіці області займає харчова  промисловість. Обсяг реалізованої продукції в галузі та її питома вага за 9 місяців 2021 року становить 9 млрд 6 млн. грн.., або  25,3 % у структурі промислового виробництва області та 2,2 % від загального обсягу реалізації харчових продуктів та напоїв України.

За січень-жовтень поточного року вироблено 2,1  тис тонн м’яса свинини охолодженого (151,6% до відповідного періоду минулого року), молока та  вершків незгущених – 7,8 тис. тонн (104,4%), молока та вершків коагульованих, кефіру, йогурту – 4,0 тис тонн, що становить 93,1%, масла вершкового – 5,6 тис тонн, що становить 75,7%, здобних виробів – 2,0 тис тонн (126,3%), хліба та хлібобулочних виробів – 24,3 тис тонн (97%).

З метою стимулювання розвитку агропромислового комплексу області Управлінням здійснюється заходи щодо реалізації напрямків державних та обласної програм. Зокрема, державною бюджетною дотацією за наявні бджолосім’ї планують скористатися майже 2 тис. фізичних та юридичних осіб, які подали документи для нарахування коштів за утримання 104,7 тис. бджолосімей;

  • дотацією за приріст поголів’я корів власного відтворення – 12 суб’єктів господарювання, які подали документи для нарахування коштів за 735 гол. прирощених корів;
  • дотацією за утримання овець та кіз скористалися 13 суб’єктів господарювання, яким було нараховано та виплачено кошти за утримання 12 тис. гол. ярок та вівцематок;
  • дотацією за утримання корів усіх напрямків продуктивності фермерському господарству, у власності якого перебуває від п’яти корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства, планують скористатися 26 фермерських господарств за утримання 639 гол. корів;
  • на отримання часткової компенсації вартості садивного матеріалу, спорудження шпалери і встановлення систем краплинного зрошення, техніки та обладнання на розгляд до обласної комісії подано 6 пакетів документів.

Обласною комісією розпочато прийом документів на отримання бюджетної субсидії з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь, на яких вирощується гречка. Термін подачі документів до 15 листопада поточного року.

Обласною бюджетною підтримкою за напрямом часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор), виділено 4,3 млн. грн., якою уже скористалися 115 фізичних осіб, які подали пакети документів на часткове відшкодування вартості закуплених  доїльних апаратів та 4 сімейних фермерських господарства на часткове відшкодування вартості закупленої с/г техніки та обладнання.

З 13.08.2021 року по 20.10.2021 року секретарем  Комісії з питань надання часткової компенсації вартості придбаної с/г техніки та обладнання прийнято  68 пакетів документів від фізичних осіб на часткове відшкодування вартості закуплених доїльних апаратів. Прийом документів по даному напрямку буде продовжуватися до 12 грудня поточного року.

Презентація до колегії ОДА

Відео