Новини

Обговорення пропозицій до проєкту Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2022-2026 роки

Сьогодні відбулося засідання робочої групи з розробки пропозицій до проєкту Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2022-2026 роки.

Участь в даному зібранні взяли заступник голови ОДА Володимир Білик, голова обласної ради Віолета Лабазюк, депутати обласної ради різних фракцій, начальник Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА Олег Омелянюк, начальник відділу агропромислового виробництва Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА Андрій Лакуста (розробники програми), керівники с/г підприємств різних форм власності, представники Асоціації с/г виробників, громадської організації «ВАР».

Розпочинаючи засідання Володимир Білик наголосив, що  Програма націлена для підтримки  малого та середнього  бізнесу (фермерські  господарства, одноосібники).

«Сьогодні нам потрібно визначити напрямки  фінансування по обласній Програмі для подальшого розроблення  порядків, які будуть затверджені на черговій сесії та фінансування даної програми» - зазначив посадовець.

Олег Омелянюк начальник Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА відмітив, що досвід попередніх років свідчить про те, що така Програма є результативною та дієвою. Так, в рамках обласної Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки, було використано 20 млн грн., завдяки чому було створено 44 сімейних фермерських господарства, частково компенсовано вартість придбаної с/г техніки та обладнання,  профінансовано виставкові заходи, в т.ч. на державному рівні, підготовлено кадри для агропромислових підприємств області на базі Хмельницького обласного навчально-курсового комбінату тощо.

Начальник відділу агропромислового виробництва Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА Андрій Лакустадоповнив, що пріоритетним завданням програми є підтримка розвитку малих суб’єктів господарювання та стимулювання для створення малого підприємництва на селі. Під час підготовки проєкту Програми Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА доопрацювало зауваження Департаменту фінансів облдержадміністрації, щодо уникнення дублювання напрямків з програмами державного бюджету.

Напрямки Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2022-2026 роки:

  • часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання;
  • технологічного обладнання для виробництва та переробки сільськогосподарської продукції;
  •  часткова компенсація вартості придбаних кормів для годівлі ВРХ;
  • бюджетна дотація фізичним особам за утримання телиць у віці з 12 до 15 місяців;
  • вирощування лікарських трав та нішевих культур;
  • тепличне господарство.

За результатами обговорення було вирішено, що Управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА має отримати від членів робочої групи відповідні пропозиції та сформувати остаточний проєкт Програми, який буде представлений на наступному засіданні. Далі погоджений проєкт Програми буде винесено на розгляд чергової сесії обласної ради.

Відео