Новини

В Департаменті обговорили виконання Програми боротьби з амброзією полинолистою та іншими бур’янами Хмельницької області на 2018-2022 роки

З метою врегулювання проблем, які виникають в ході виконання Програми боротьби з амброзією полинолистою та іншими бур’янами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки, першого жовтня поточного року за участі директора Департаменту агропромислового розвитку Олега Омелянюка відбулася спільна нарада з представниками Хмельницької обласної ради, ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області, Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, Громадської ради Хмельницької облдержадміністрації.

В Хмельницькій області проводиться значна робота на виконання Закону України «Про карантин рослин». Амброзія полинолиста, яка є об’єктом цього Закону, знаходиться повністю під контролем і не набуває такого розповсюдження як борщівник Сосновського, який є об’єктом ЗУ «Про охорону земель», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про місцеві державні адміністрації».

Наразі, Програма не працює в повному обсязі. Згідно ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» компетенцією міських, селищних, сільських голів є підготовка і подання на затвердження проектів місцевих програм охорони довкілля. Ці програми можуть бути розроблені і з метою знищення борщівника Сосновського. Місцева влада повинна вимагати від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Будь-які заходи, які стосуються охорони природних ресурсів, в тому числі і знищення отруйних рослин, можна вирішувати на місцях, безпосередньо керівниками органів місцевого самоврядування.

Під час засідання обговорилися усі проблемні питання і шляхи вирішення, пов’язанні з ефективним виконанням Програми.

Відео